Olika ritprogram till datorer

Den digitala utvecklingen går i snabb takt framåt och det finns en uppsjö av olika ritprogram till datorer. Det är inte alltid lätt att veta vilket ritprogram du ska välja. Det första steget mot att hitta rätt ritprogram är att utgå från vilka behov du har och vad du ska använda programmet till. Ska du använda det till att rita eller att enbart redigera bilder?Det finns många olika ritprogram och alla har sina för- och nackdelar. Photoshop är ett av de mest kända rit- och redigeringsprogrammen för bilder. Du kan göra nästan allt med det. Du kan rita och redigera bilder med hjälp av flera verktyg. Photoshops fulla version är ett dyrt program men det finns andra mindre kostsamma program som du kan ladda ner gratis.

Få en gratis provperiod

Många program, däribland Photoshop, erbjuder gratis provperioder. Detta är fördelaktigt för dig eftersom du, innan du lägger ut pengar, kan ta reda på om ritprogrammet lever upp till de krav som du har. Om det inte gör det väljer du helt enkelt att inte betala för programmet och kan sedan börja leta efter ett annat som passar dig bättre.

Många gratis ritprogram att ladda ner

Det finns en hel del kostnadsfria ritprogram på marknaden som du kan ladda ner till din enhet. Ofta är gratisversioner begränsade och kräver att du köper en uppgradering för att kunna nyttja programmet fullt ut. Om du är nybörjare och inte ska göra något avancerat kan den begränsade versionen dock räcka långt. Om inte annat kan du ladda ner ett nytt gratisprogram när du vill.

KRITA – ett ritprogram med många funktioner

Krita är ett ritprogram som har de flesta funktioner som ett ritprogram behöver. Det har olika mallar för exempelvis seriemallar, designmallar, digitala produktioner, animation och verktyg och funktioner för att måla och rita. Ritprogrammet Krita går att ladda ner kostnadsfritt till både Mac och PC och passar dig som är nybörjare och även dig som behöver ett ritprogram i arbetet.